Fiskeriet vil fange de unge på frihed

En kampagne skal synliggøre fiskerierhvervet som en attraktiv uddannelses- og jobmulighed med stor individuel frihed. Gennemsnitsalderen for selvstændige fiskere har nu rundet 51 år, så der er hårdt brug for et generationsskifte i erhvervet.

- Mange unge har alt for meget energi til at sidde stille på et kontor fra 8 til 16. De vil ud i naturen, bruge deres kræfter og være med til at bestemme. Det kan de få lov til som fiskere, siger Niels Wichmann, formand for brancheorganisationen Fiskericirklen.

Ved at slå på netop friheden håber fiskerierhvervet at få uddannelsen ind i de unges bevidsthed på linje med andre fysisk betonede fag som fx håndværkeruddannelserne.

- Fiskerierhvervet opfattes fejlagtigt som gammeldags blandt mange. Men det er tværtimod et spændende erhverv med mange gode fremtidsmuligheder for unge, siger Niels Wichmann og fortsætter:

- Det er et af de få erhverv, hvor man kan kombinere lysten til at være ude i det fri med brugen af moderne IT-teknologi. Der er også gode muligheder for efteruddannelse og for at blive ”herre på eget dæk”.

Kampagnen har to mål. Dels at rekruttere flere unge til fiskeriet, dels at få fiskerierhvervet ind i de unges bevidsthed på linje med fx håndværkeruddannelserne.

En massiv radiokampagne
Kampagnen taler til de unge i deres eget sprog. Derfor er omdrejningspunktet et radiospot med punk/rock-sangen ”Rock’n’roll fisker”, der fortæller om friheden ved at arbejde på havet. Valget af en punk/rock-sang er helt bevidst. Sangen skal gøre effektivt op med tanken om, at fiskeri er et gammeldags erhverv.

Fiskericirklen bruger som noget nyt radio som hovedmedie med et massivt medietryk i radioæteren fra uge 7 til uge 13. Det skyldes ikke mindst, at TV har mistet sin styrke som reklamemedie over for de unge. Radio har den store fordel, at det i dag er muligt at reklamere målrettet over for den unge målgruppe på stationer over hele landet.

Rigtige unge fiskere
Radiospottene bliver bakket op af annoncer i Uddannelsesavisen og magasinet Frikvarter samt plakater til 400 folkeskoler. I annoncerne møder man ”rigtige unge fiskere”, der bekræfter, at det er spændende at være fisker.

Fiskericirklen | H. C. Andersens Boulevard 37, 1. th. | DK - 1553 København V 
Tel.: +45 70 10 40 40 | mail@fiskericirklen.dk

Projektet er finansieret af Fødevareministeriet og EU's Fiskerisektorprogram FIUF.